Personliga tårtor till alla tillfällen! Nässjö, Jönköpings län

Lindas Tårtor på Facebook

tisdag 10 mars 2009

Som sagt, vad ska man säga? Jag står iallafall för att jag är inte kristen eller tror inte på någon gud, ärligt talat, hur mycket har inte olika religioner förstört på våran jord?

Räddade livet på gravid 9-åring – bannlystes

Publicerad: 09/03 11:33

En nioårig flicka i Brasilien våldtogs av sin styvfar och blev gravid. För att rädda hennes liv utförde läkarna en abort. Nu har katolska kyrkan bannlyst läkarna och flickans mamma.

Kontroverserna kring biskop Richard Williamssons förnekelse av förintelsen har knappt hunnit lägga sig innan katolska kyrkan är indragen i nästa skandal. Den här gången handlar det om en abort i delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien.

Det hela började med att en nioårig flicka fördes till sjukhus med svåra magsmärtor i onsdags förra veckan.Orsaken till värken visade sig vara att hon var gravid med tvillingar i fjärde månaden efter att ha våldtagits av sin 23-årige styvfar. Lokal polis uppger att styvfadern våldfört sig på flickan sedan hon var sex år.

Läkarna såg ingen annan råd än att utföra en abort. I annat fall skulle flickan ha dött.

I det katolska Brasilien är det tillåtet att göra abort om barnet kommit till vid våldtäkt eller om det finns risk för att moderns hälsa. I det här fallet uppfylldes båda kriterierna. Men det duger inte åt kyrkan, som svarade med att bannlysa både läkarna som utförde aborten och flickans mamma.

– Guds lag står över människornas lagar, motiverar ärkebiskopen i Olinda och Recife, Jose Cardoso Sobrinho, bannlysningen.

Styvfadern som våldtog flickan är däremot fortfarande välkommen i kyrkan. Ärkebiskopen säger att mannen visserligen gjort sig skyldig till ett avskyvärt brott, men att aborten var ett ännu allvarligare brott.

Den världsliga ordningsmakten har en annan syn på fallet. Polisen har gripit styvfadern och fälls han i domstol riskerar han 15 års fängelse.

Kyrkans agerande har väckt en våg av protester. Bland andra Brasiliens president Luiz Ignacio Lula da Silva och landets hälsominister Jose Gomes Temporao har starkt tagit avstånd från kyrkans reaktion och försvarat läkarna.

Det har inte fått kyrkan att ändra sig. Den brasilianske ärkebiskopen får stöd av Vatikanen, via kardinal Giovanni Battista Re, chef katolska kyrkans biskopskongregation. I helgen sade Re till italienska tidningen La Stampa att tvillingfostren som den nioåriga flickan bar på hade rätt att leva.

– Det är ett tråkigt fall, men tvillingarna var två oskyldiga personer som hade rätt att leva. Livet måste alltid skyddas, attacken på den brasilianska kyrkan är orättvis. Påven har ännu inte uttalat sig om fallet.

Kommentera gärna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar